historiikki PDF Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Administrator   
27.10.2009 17:43

17.2.1972 Kotkan Meriniemessä oli kokoontunut pieni joukko paikkanan musiikki-ihmisiä perustamaan viihdekuoroa, joka sai sittemmine nimen Viihdekuoro Hyvän Tuulen laulajat ry. Viihdekuoroja oli tuohon aikaan vähän, ja kotkalaiseen ja kymenlaaksolaiseen tapaan Hyvän Tuulen Laulajien menestymistä ja säilymistä epäiltiin, vaikka esimerkkinä oli jo kansallisesti tunnettu Viihdekuoro Marit ja Mikot, Salon Viihdelaulajat ja Aikamiehet ehtivät ennen kotkalaisia.

Kotkalaiset laulajat näyttivät taitonsa epäilijöille - viihdekuorolle löytyi selvä markkinarako. Ensimmäinen harjoiteltava kappale alkoi sopivasti sanoin Mistä alkaisin? (Love Story). Storya on jatkunut jo 40 vuotta. Hyvän Tuulen Laulajat on 4. vanhin viihdekuoromusiikkia esittävä kuoro maassamme.

 

Viihdekuoro Hyvän Tuulen Laulajia oli perustamassa Kalevi Ukkola, joka johti kuoroa 30 vuotta. Dir. mus. Ukkolan sävellyksiä ja sovituksia on jäänyt kuoron nuotistoon ja ohjelmistoon runsaasti. Kalevi Ukkolan aisaparina toimi joitakin vuosia dir. mus. Ari Ismälä, jonka sovituksia niin ikään on edelleen kuoron ohejlmistossa. Kalevi Ukkolan johtajavuosiin sijoittuvat kuoron kolmen LP-levyn teko sekä yhteistyö Juha vainion kanssa.

Vuonna 2002 musiikin maisteri Risto Raikaslehto aloitti urakkansa Hyvän Tuulen Laulajien taiteellisena johtajana. Riston myötä kuoron ohjelmisto monipuolistui. Risto teki moniin kappaleisiin omat sovituksensa ja näin sai taas kuoro uutta purtavaa. Ohjelmistoon tuli tuttujen kappaleiden lisäksi haastavia projekteja: Oli Beatles-konserttia sekä englanniksi ja espanjaksi laulettu Kreolimessu eli Misa Criola, jota esitettiin Kymin ja Kankaanpään kirkoissa.

Syksyllä 2006 hyväntuulisiin puikkoihin tarttui dir. cant. Reijo Paavola. Samana syksynä Hyvän Tuulen Laulajat siirtyi Kotkan opiston ryhmäksi. Reijon aikana kuoron ohjelmisto on laajentunut, ja myös hän on tehnyt kuorolle uusia sovituksia. Reijo Paavola on  luotsannut kuoron Kotkan Merimieslaulufestivaalien kuorosrajan kolmannelle sijalla v. 2007. ja voittoon vuonna 2009.

V. 2009 kuoro aloitti yhteistyön Orff-pedagogi Harri Setälän kanssa. Rytmiikkakoulutus ja sen tuotoksena syntyneet Verjele Luoja -rap ja afrikkalainen Weymajola ovat kuoron uusimpia valloituksia. Konsertteja ja pienempiä esiintymisiä oli vuosittain.

Vuosi 2012 oli kuoron juhlavuosi, jolloin toteutettiin juhlakonsertti sekä muutama pienempi tapahtuma. Juhlan kunniaksi ohjelmistossa tapahtui uudistuksia ja mukaan tuli uutta viihdemusiikkia kotimaisilta toimijoilta. Uutena toimintana pidettiin Joululauluja ja runoja -tapahtuma kirjastossa, joka oli varsin onnistunut ympäristö pienimuotoiselle musiikkihetkelle. Kirjastossa esitettiin uusintana Tuhat Tonttua Torilla -tapahtumassa esitetty Tonttunäytelmä.

Vuosi 2013 on ollut toiminnallisesti vilkas, sillä kuoro esiintyi yhteiskonsertissa Haminan Viihdelaulajien kanssa, toteutti yhteiskonsertin lahtelaisen Old Chaps lauluyhtyeen kanssa sekä oli mukana Kotkasta kertovien laulujen ensi-iltakonsertissa keväällä.

Keväällä 2014 toteutettiin kansainvälisenä naisten päivänä viihdekonsertti Naisen tie, jonne solistiksi oli saatu Riku Pelo sekä säestämään Esa Ylönen. Yleisökommenttien mukaan onnistunut kokonaisuus mietelmineen naiseudesta - sen iloista ja suruista oli viihdyttävä kokonaisuus.


Laulukausi 2014-15 alkoi yhteisesiintymisellä Viihdekuoro Stemmareiden ja Marita Taavitsaisen kanssa  syksyllä. Kevään konsertti järjestettiin yhdessä Kotkan Matkailuoppaiden kanssa. Hyväntuulen matkoja sanoin ja sävelin konsertti toimi samalla Kotkan Matkailuoppaiden 50-vuotisjuhlana. Harvoin on konsertissa arvoväkeä paikalla kuten nyt oli, tosin roolioppaiden hahmoissa. Paikalla olivat mm. Keisaripari, Maria Feodorovna, Wilhelm Ruutin rouva, yllätysoppaat sekä kävi lavalla Kotkan ruusukin. Konsertin solistina toimi Pia Lunkka, säestäjänä Esa Ylönen ja kuoroa johti isossa konsertissa viimeistä kertaa ennen eläkettä Reijo Paavola.

Kesällä 2015 käytiin Sapokassa Meripäivien konsertissa aamutuimaan. Osa kuorosta vieraili Viron Sangastessa yhdessä Haminan Viihdelaulajien kanssa 10. Rukkipäev tapahtumassa sekä tutustumassa eteläiseen Viroon. Matka onnistui erinomaisesti.

Syyskauden aluksi pidettiin Tahtipuikon vaihtajaiset Vellamon Venehallissa. Ohjelmassa kuultiin kuoroa vielä Reijon johtamana ja ensimmäisen kerran julkisesti uuden johtajan Mikko Hauhian johdolla. Lisäksi mukana olivat Haminan Viihdelaulajat, joita Reijo on ollut johtamassa pariinkin kertaan. Nyt lauloimme yhdessä heidän kanssaan Seija Kiiverin johdolla/säestyksellä. Yksinlauluja esittivät entinen kuorolainen Lauri Pätynen ja kuoron riveistä Merja Lindholm-Suomela ja Eila Hämäläinen. Reijo Paavola esitti Chopanin pianokonsertin sekä Brahmsin Unkarilaisen tanssin pianolla, sitä osaamista mitä me kuorolaiset olemme kuulleet harvoin. Kuoron ja solistien kappaleissa säestäjänä toimi Esa Ylönen sekä Reijo Paavola pianolla ja Seija Kiiveri, haitarilla. Venehallissa oli kuulijoita noin 200 ja mukana olivat myös kuoron kunnialaulunjohtaja Kalevi Ukkola sekä kunniapuheenjohtaja Jaakko Pylkkänen sekä muita entisiä laulajia. Hieno paikka laulaa ja hieno sekä lämminhenkinen tilaisuus.

Syksy 2015 aloitettiin Mikko Hauhian johdolla Velhossa. Ohjelmistoa uusittiin tulevaa konserttia varten. Ennen joulua päädyttiin pitämään pieni joululaulutuokio Kotkan Pääkirjastossa. Kuoron lisäksi kuultiin varajohtaja Kari Westmanin klarinetin soittoa Mikko Hauhian säestämänä. Kirjastossa kuulijoita oli yli 70 henkeä.

Vuosi 2016 aloitettiin iloisissa merkeissä jatkaen tulevan maaliskuun konserttiohjelman harjoittelua. ILOITEN! Runoja ja säveliä ilosta toteutettiin yhdessä Teatteriryhmä Kimaran kanssa. Hieno kokonaisuus, jossa runot johdattivat musiikkiin ja tarina jatkui ilon monipuolisuudesta kertoen. Keväällä käytiin vielä Koksin Kalliobileissä ja lopulta saimme myös vuoron Sapokkaan laulamaan heinäkuun puolivälissä. Sitä ennen tietysti pidettiin harjoitukset Langinlaakson siirtolapuutarhan Keskusmajalla. Syksy aloitettiin avoimilla ja julkisilla harjoituksissa Vellamossa. Kurkista kuoroon tapahtumaan ei suurta yleisömenestystä saatu, mutta sen sijaan tilaisuus toi kolme laulajaa, mikä oli suurin tarkoitus - -rohkaista tulemaan.

Lokakuussa on vuorossa Kauneimmat rakkauslaulut konsertti yhdessä imatralaisen Karelia Singers kuoron kanssa. On varmasti hienoa olla laulamassa tai kuuntelemassa kun liki 80 viihdekuorolaista yhdessä laulaa rakkaudesta. Konsertti pidetään Kotkassa sekä Imatralla.

Vuosi 2017 kevätkauden aluksi käytiin esiintymässä Kotka Kuorokimarassa Steveco Areenalla muiden kotkalaisten kuorojen ja musiikkiopiston nuorten soittajien kanssa. Kevät päätettiin Kotkan Opiston keväisessä esiintymisessä sekä pidettiin kerrankin ajalla kevätkauden päätöspippalot kuorolaisille.

Juhlavuoden päätapahtuma Hetkiä miehen elämässä -konserttiin valmsitauduttiin kevät ja vauhti kiihtyi syksyllä. Konsertti on lokakuussa ja ohjelmassa on uusia ja jotain tuttuja lauluja.

Vuonna 2018 toteutettiin Kotkan Laulumiesten kanssa kaksi musiikkitapahtumaa Kairossa. Sellaista elämä on- Junnu Vainion musiikkiin perustuen olivat loppuun myytyjä. Lisäksi pidettiin kahvitellen konsertti kesällä ja jouluna oli Matkalla Jouluun lauluilta yhdessä Haminan Viihdelaulajien kanssa.

Vuonna 2019 on luvassa uudempaa musiikkia kahvikonsertissa sekä jouluisia tunnelmia ainkain Haminassa ja ehkäpä myös Kotkassa. Tulossa on myös äänenmuodostuskoulutusta koko porukalle.

 

Hyvän Tuulen Laulajat on esittänyt viihteellistä musiikkia monissa tilaisuuksissa: niin pienissä juhlissa kuin myös Tasavallan Presidenteille Urho Kekkoselle ja Mauno Koivistolle. Kotiseutujen lisäksi esiintymisiä on ollut mm. Ruotsissa, Viipurissa, Tallinnassa, Sangastessa (Viro), Jugoslaviassa (nyk. Kroatia) ja Yhdysvalloissa (Florida).

Lisäksi kuoro on julkaissut useamman LP-levyn ja yhden CD-levyn sekä laulanut useamman kotimaisen artistin taustoja mm. Juha Junnu Vainion ja Veikko Lavin levytyksissä.

Viimeksi päivitetty 14.04.2019 20:31